Kút engedélyeztetése

Engedélyeztetés szükségessége

Sok kerti kút esetében idegenkednek a kút engedélyeztetésétől, mert szeretnék azt titokban tartani, de higgye el, az engedélyezett kútnak több az előnye, mint a hátránya.

A földben lévő víz közös kincsünk. Ha valaki azt szabálytalanul termeli ki, akkor vagy megszennyezi azt mindenki kárára, vagy annyit termel ki, hogy a többieknek nem marad. Épp ezért, ha a környék vízellátásában probléma merül fel (pl. vízelapadás, vagy vízszennyezés), akkor a hatóságoknak tudnia kell arról, hogy hol milyen kút működik, és azokat le kell tudniuk ellenőrizni. Ez nemzetbiztonsági kérdés, ezért javasoljuk, hogy ön is engedélyeztesse le a kútját. Sajnos mára már elég sok helytelen kút működik, aminek szinte beláthatatlan következményei lesznek gyermekeink, unokáink jövőjére. Kérjük, ön ne járuljon hozzá a magyarországi vízkatasztrófa bekövetkezéséhez.

Az illetékes hatóság kiválasztása, és az engedély beszerzése

Kizárólag önkormányzati hatáskörébe tartozó kút az, amelyik az első vízzáró réteg feletti vízadó réteget érinti, és ami maximum 30 méter mély, és ami éves szinten maximum 500 m3 alatti vízkivételi mennyiséget emelnek ki. Ettől eltérő esetben az illetékes vízügyi hatóság jogkörébe tartozik az engedélyek kiadása.

Ha a környezetben lévő kutak talpmélysége 30 méter alatt marad, akkor az új kút is nagy valószínűséggel csak önkormányzati engedély köteles lesz magánszemélyek számára, ám vállalatok esetében – tekintettel arra, hogy ott a vízkivétel már nem házi vízigények kiszolgálására hivatott –  az 500 m3 alatt maradó vízkitermelés ellenére is az illetékes vízügyi hatóság adja ki a vízjogi létesítési engedélyt.

Ha ennél többre van szükség, vagy fúráskor csak mélyebben találunk vizet, akkor az illetékes vízügyi hatóság engedélye szükséges. Egyes önkormányzatok ragaszkodnak a szakszerű tervezéshez, így azt tervezővel kell megterveztetni, másoknál egyszerű formanyomtatvány kitöltése is megfelel. Az önkormányzatnál az építésügyi osztályához tartozik a kút engedélyeztetése, és a jegyző állítja ki az engedélyt. Az elkészített kút után a magánszemélyeknek 500 m3-ig nem kell adózniuk, és vízkészlet járulékot sem kell fizetni. Továbbá ezekre a kutakra nincs vízóra telepítési kötelezettség se, és nincs vízkitermelési ellenőrzés sem. Ahol az engedélyeztetéshez elég a formanyomtatvány, ott az illetékes önkormányzat jegyzője azt kérésre átadja.

Minden önkormányzatnál egységesen 5000,- Ft illetékköteles az engedély, és 30 napon belül kötelesek azt elbírálni.

Vízügyi hatóságnál már 90 nap az elbírálási határidő.

Az engedélyek beszerzéséhez szüksége tefvezők

Vízügyi tervezésre jogosult szakember az, aki regisztrálva van a mérnöki kamaránál erre a tevékenysége

.

Ismerje meg a kúttervezés részleteit itt

Ismerje meg a minősített kútfúró mestereinket itt

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*