Új kútfúró vállalkozó csatlakozott: VIKUV Zrt

A Kútfúrás.Net oldalhoz a mai nappal új kútfúró vállalkozó csatlakozott a VIKUV Zrt Bitay Endre vezetésével, akiket szívből ajánlunk. Különlegességük, többek közt, hogy a VIKUV Zrt 1868-ban alakult(!)

További részletek itt: VIKUV Zrt

Bitay Endre

Bitay Endre
Vezérigazgató
VIKUV Zrt

Új kútfúró vállalkozó csatlakozott: Remo-Land

A Kútfúrás.Net oldalhoz a mai nappal új kútfúró vállalkozó csatlakozott a Remo-Land Bt  Molnár Gábor vezetésével, akiket szívből ajánlunk.

További részletek itt: Remo-Land Bt

Molnár Gábor kútfúró

Vigyázzunk a kontárokkal!

Az elmúlt évben egy főváros közeli település lakója hívott ki azzal, hogy 2012-ben a kertjében egy 70 méteres kutat fúratott, amelyből csak úgy dől a homok. A tulajdonos elmondta, hogy reklamálására a kútfúró csak halogatta a garanciális javítást, míg végül — a tulajdonos ügyvédi levelére válaszként — a helyszínre maga és fúróberendezése helyett a saját ügyvédjét küldte ki. Akkor döntött úgy a tulajdonos, hogy ténylegesen bírósághoz fordul.

Pisztolyfúró kútfúrás
A panaszát megalapozó, a kút szakszerűségét megítélő műszaki hidrogeológiai szakvélemény elkészítésével Mérnöki Irodánkat bízta meg. A szakvélemény készítése során az alábbiakra derült fény:

  • A munkát illetően írásos szerződés megelőzőleg nem született, így nem rögzítették az elvárt műszaki tartalmat (talpmélység, csőanyag, csőtípus, kútszerkezet, vízhozam stb.) sem.
  • A kútfúró szakképzettséggel, képesítéssel nem rendelkezett, működési engedélyét, vállalkozói igazolványát nem mutatta be.
  • Az alkalmazott fúróberendezés semmiféle műszaki alkalmassági bizonyítvánnyal nem rendelkezett.
  • A kút létesítése mindenféle engedély nélkül történt. Ennek szükségességével a tulajdonos nem volt tisztában, a kútfúró pedig erre nem figyelmeztette őt.
  • A munka során építési naplót nem vezettek, geofizikai, kútszerkezeti, hidrodinamikai mérések sem történtek, ahogy vízvizsgálat sem.
  • A kút kialakítása szakszerűtlen volt (nem felelt meg az MSZ 22.116:2002 jelzetű, „Fúrt vízkutak és vízkutató fúrások” című nemzeti szabvány előírásainak), a csövezés egyrakatos volt, a cső mellett szigetelés nem történt, így a talajvíz leszivárgása a furat és a cső között akadálytalanul történhetett meg.
  • A beépített vékonyfalú PVC csőanyag minőségi tanúsítvánnyal, származási bizonylattal nem rendelkezett.
  • A kút próbatermeltetését a kivitelező csak kis vízhozammal és igen rövid ideig végezte, a kutat zavaros vízzel hagyta ott, és a tulajdonos vadonatúj szivattyújára bízta a víz letisztítását, ami annak rendje és módja szerint tönkre is ment.
  • Az elkészült kútról semmiféle megvalósulási tervet, rajzot nem adott át a kivitelező a tulajdonosnak.

A szóban megbeszélt vállalkozási díj mindezek ellenére a kútszerkezet kialakítását követően a kútfúró részére kifizetésre került.

Az elmondottak fényében nem csoda, hogy a garancia csak a „kapuig” tartott, távozás után a kútfúró már nem volt hajlandó rossz és lelketlen munkáját kijavítani.

Bíróság
Az ügy a bíróság elé került, ahol a kútfúró Alperesként vitatta az általunk leírtak helyességét, igazát. A bíró ezért igazságügyi szakértőt rendelt ki az ügyben, melyhez előzőleg a szakértői díjat a tulajdonosnak, mint Felperesnek meg kellett előlegeznie. Mihelyst ez megtörtént és a tulajdonos kénytelen újra a zsebébe nyúlt, a kútfúró máris a peren kívüli megegyezésre tett javaslatot.

A megegyezés megszületett, a rossz kutat a kútfúró eltömte (kérdés, hogy milyen módon), és a tulajdonos addigi költségeit — ha nem is teljes körűen, de — megfizette.

Eddig a történet. A végére egy utolsó mondat: A tulajdonos soha többé nem akar újabb kutat fúratni.

És még egy: Vajon hány ilyen eset van még?

Kelt Agárdon, 2014. június hó 3.

Rózsa Attila
PÓRUSVÍZ Kft.
tervező, műszaki ellenőr
(FMMK: 07-1130, 07-51667)

Hogyan válasszunk szivattyút?

Nagyon sok múlik egy szivattyú kiválasztásánál, ezért erre a kérdésre a Pedrollo Hungária Kft igazgatóját Miki Dal Prát kérdeztük.

Mit tanácsol azoknak, akik most szeretnének szivattyút venni, hogy hogyan válasszák ki azt?

Akik szivattyút szeretnének kiválasztani, de nincs kellő tapasztalatuk, azoknak azt tanácsoljuk, hogy forduljanak szakemberhez segítségért.

Pedrollo Hungária Kft ügyvezető Miki Dal Prá

Pedrollo Hungária Kft ügyvezető Miki Dal Prá

.

Mi a szivattyúválasztás folyamata?

A szivattyú kiválasztásához először  is meg kell ismerni a felhasználó igényeit. Ezután a legfontosabb kérdések, hogy megtudjuk, milyen mélyen van a víz a talajhoz képest, mivel ennek az információnak az alapján tudjuk eldönteni, hogy felszíni vagy búvár/merülő szivattyúra van szükségünk. A szivattyú kiválasztásához fontos továbbá figyelembe venni a csövek/csatornavezetékek átmérőjét és hosszát, valamint a kút jellemző adatait (mélység, átmérő, vízhozam, nyugvó és üzemi vízszint), illetve a különböző lehetséges nyomásveszteségeket. Ezt követően jutunk el a szivattyú munkapontjának kiszámításához, vagyis a szükséges vízmennyiséghez egy adott nyomáson (emelő magasságon), amelyhez az adott szivattyú jelleggörbéjét használjuk.  A szivattyút körültekintően kell kiválasztani, mivel egy nem megfelelő szivattyú telepítése veszélyeztetheti a működtetni kívánt rendszer rendeltetésszerű működését.

Pedrollo Hungary Kft raktár

Pedrollo Hungary Kft raktár

.

A Pedrollo szivattyúk mivel/miben tudnak többet adni a piacon található szivattyúkhoz képest?

A Pedrollo körülbelül 100 szivattyúcsaládból álló termékskálával rendelkezik, a periférikustól a centrifugális, a búvár- és merülő szivattyúkig, a legkülönfélébb felhasználási területekre a lakossági, ipari és mezőgazdasági szektorban. A szivattyúkat a leginnovatívabb technológiával gyártjuk és piacvezetők vagyunk az ágazaton belül, de nem véletlenül, hiszen a vállalat nyereségének jelentős részét a legmodernebb gyártási technológiák fejlesztésébe fekteti. Ez a szivattyúink esetében hosszú élettartamot és rendkívül magas hatásfok elérését teszi lehetővé.

A magyar piacon legnépszerűbbek a JSW termékcsalád önfelszívó szivattyúi, melyekhez nagy hatásfok és energia megtakarítás  párosul azon technológiának köszönhetően, mellyel a motor tekercselését végzik. Ezen szivattyúk teljesítménytartománya 0,37 és  2.2 Kw közé esik 160 l/perc teljesítménnyel/vízszállítással, 96 m emelőmagasságig, amelyek műanyag vagy sárgaréz járókerékkel is rendelhetőek. Az önfelszívó sorozatban a JCR sorozat is megtalálható rozsdamentes acélból készült szivattyúházzal, valamint  a Plurijet széria is, melyben a hagyományos ejektort egy szelep helyettesíti, mely alacsonyabb zajszintet tesz lehetővé.

Pedrollo

Következő kedvelt termékcsalád a 4 colos 4BLOCK búvárszivattyú. Ezek a monoblokk szivattyúk gyárilag 20 méteres kábellel és beépített kondenzátorral vannak ellátva, mely könnyen telepíthetővé  teszi őket vezérlődoboz alkalmazása, illetve kábeltoldás nélkül a hálózathoz való csatlakoztatáshoz. Mindezek mellett ezen szivattyúk a hasonló más gyártókkal szemben, lehetővé teszik max. 150g/m3  homoktartalmú víz szállítását is. Továbbá a kettős mechanikus tengelytömítést és közbeiktatott olajkamra, valamint két szabadalmaztatott expander rendszerű rögzítés nagyobb védelmet biztosít a víz beszivárgása ellen. Ezek a szivattyúk javasoltak háztartási használatra, melyek teljesítménye 1,1kW-ig, vízszállítása 150 l/perc-ig és emelőmagassága 128 m-ig terjed.

A fent említett modellek mellett meg kell említenünk az Easypress áramlásszabályozó kapcsoló elismertségét is, mely bekapcsolja adott nyomáson (választható opciók 0.8 -1.5- 2.2 bar) a csap nyitásakor és kikapcsolja az átfolyás megszűnésekor, vagyis a csap zárásakor az egyfázisú elektromos szivattyút. Ez az elektronikus eszköz megvédi a szivattyút a szárazon futástól és a túlzottan gyakori ki-bekapcsolástól, mely a berendezés kisebb nyomásveszteségéből (csepegés) adódhat.

Az említett szivattyúkon kívül az összes Pedrollo szivattyú nagy elismerésnek örvend a fent említett okokból kifolyólag.

A Pedrollo szivattyúk, mint azt már korábban említettük az innovatív gyártási technológiának köszönhetően nagy energia-megtakarítást tesznek lehetővé, így az árkülönbség körülbelül 2  éven belül megtérül a háztartási szektorban, figyelembe véve egy „olcsóbb” kategóriát képviselő, hasonló teljesítmény paraméterekkel megjelölt, más gyártótól származó szivattyút.  Az ipari ágazatban, ahol jóval nagyobb az üzemelési igénybevétel, az előzőekben említett árkülönbség feleannyi idő alatt megtérülhet.

Pedrollo

Pedrollo

.

A Pedrolló szivattyúk használata pontosan hol hozza vissza azt a pénzt, mintha egy olcsóbb szivattyút vásárolunk?

A Pedrollo szivattyúk világszerte népszerűek, mert a garanciális problémák száma elenyésző, az energiafogyasztási mutatók nagyon kedvezők, illetve a megbízható működésből adódó alacsony karbantartási költségek teszik versenyképessé termékeinket.

.

Hogyan lehet önöknél vásárolni? MI annak a folyamata?

A Pedrollo Hungária Kft közvetlenül viszonteladókat és kútfúrókat szolgál ki termékeivel, akik számára az átadási árakat az alapján határozzuk meg, hogy milyen nagyságrendben és mennyire széles választékban forgalmazzák szivattyúinkat.

Vásárlási igényükkel kapcsolatban az érdeklődők fordulhatnak az országos lefedettségű viszonteladói hálózatunkhoz, illetve aki közvetlenül a Pedrollo Hungária Kft-től szeretne vásárolni, az Domány Szabolcs (Észak-Mo.) vagy Nálhi Eszter (Dél-Mo.) területi képviselőnkhöz fordulhat, illetve jelezheti vásárlási szándékát írásban az  info@pedrollo.hu  e-mail címen.

.

A Pedrollóról

Az olasz Pedrollo S.p.A. elektromos vízszivattyúkat gyártó óriás cég az idén ünnepli 40.-ik születésnapját, amely évente több mint 2,2 millió darab szivattyút exportál a világ 166 országába.

A Pedrollo szivattyúk különböző disztribútor cégeken keresztül már 22 éve vannak jelen hazánkban és vívták ki a felhasználók elismerését, mint a magyar szivattyú piacot vezető márkák egyike.

A magyarországi leányvállalat, a Pedrollo Hungária Kft. 2005-ben nyitotta meg kapuit szolnoki telephellyel, amely széles termékválasztékkal tudja kiszolgálni a háztartási, lakossági, ipari és mezőgazdasági igényeket egyaránt.

Köszönhetően a folyamatosan feltöltött raktárkészletnek, a szervezett logisztikai rendszernek, valamint az országosan kiépített viszonteladói és szervízhálózatnak, szivattyúink egyszerűen, rövid idő alatt és kiváló ár-értékarányban érhetőek el a végfelhasználók számára.

A Pedrollo S.p.A. kiemelt figyelmet fordít a folyamatos innovációra, a szivattyúk megbízhatóságára, valamint arra, hogy az általa gyártott szivattyúk energiafogyasztása alacsony legyen, amellyel nem csak a felhasználók pénztárcáját, de környezetünket is óvja.

TiKEM fúrási segédanyagok

A TiKEM Hungary Kft. 2006 óta teszi könnyebbé a kútfúró vállalkozók munkáját a termékeivel, Gertner Edit Ügyvezetőt kérdeztük az TiKEM előnyeiről.

– Mitől jobbak a TiKEM termékei a piacon található más megoldásoktól?

– Erőfeszítésünk sikereként manapság már a legkisebb fúrásoknál is a modern anyagokat használják és elmondhatjuk, hogy 2013-ban a Magyarországon elismert fúróvállalatok 80-85%-a vásárolta valamelyik fúróipari termékünket.

TiKem Carbocel

Fixa ideánk, hogy a felhasználás tekintetében nincs kis vevő vagy nagy vevő, a modern, kedvező eredményeket hozó termékeket mindenki számára elérhető tettük raktárunkban.  Termékeinkről a www.tikemhungary.hu  oldalunkon a „Fúróipar” fülnél részletes leírást találnak.

– Milyen forintosított hasznot lehet ezekkel a termékekkel elérnie a kútfúróknak más termékekkel szemben, és mi garantálja ezt a hasznosságot (pl. mérések, kutatások, stb.)?

– Cégünk, csak és kizárólag elismert gyártókkal dolgozik, akiktől szigorúan megköveteljük a termékek laboratóriumi előminősítését, ezeket minőségi bizonyítványokkal tudjuk igazolni. Ezek azért fontosak vevőink számára, mert a hibázás lehetőségét-, amit természetesen teljesen nem lehet kizárni,- de minimálisra csökkenthetjük. Ez átvitt értelemben sok pénzt takarít meg vásárlóinknak, hiszen nincsen romlott, minőségi hibás termék, amely gondot, többlet adminisztrációt és persze anyagi veszteséget jelenthet.

TiKEM Hungary termék 1

– Mely termékekre van most akciója a TiKEM-nek?

– A TiKEM Pol 30 előző évi sikeres bevezetésére gondolva, a 2014-es évre is készültünk egy vadonatúj anyaggal, amely csak nálunk kapható a PAC NFE:

egy olyan fúróiszapképzőt szeretnénk figyelmükbe ajánlani, amely hideg vízbe dobva, minimális keverés mellett is teljesen és gyorsan feloldódik, csomósodás nélkül! Azok a kollégák, akik a legutóbbi Egyesületi találkozón azt panaszolták, hogy a fúróiszapképző lassan oldódnak, most megoldást találhatnak ebben a kiváló minőségű, új technológiával készült cellulóz alapú termékünkben.

TiKem Abszorbens

– Hogyan lehet önöknél vásárolni?

– Rugalmasan tudjuk vásárlóinkat kiszolgálni, hiszen elegendő egy előző napi telefonhívás, amellyel bejelentkeznek, és megrendelik a kívánt termékeket és az ideút ideje alatt a szükséges adminisztrációt elvégezzük. Néhány perc alatt a raktárban már át is vehetik az árut, fölösleges várakozás, sorban állás nélkül. Akik kisebb mennyiségben szeretnének rendelni, a postafutár szolgáltatással elfogadható költségen, a házhozszállítás is megoldható 1 zsáktól 1 raklap mennyiségig.

Jelenleg minden fúrási anyagunk és specialitásunk kapható, a raktárunkat feltöltve várjuk megtisztelő rendeléseiket. Ezek a termékek: Tikem Pol 30, Carbocel HV és LV, TiCell HV, Lampac R: fúróiszapképzők, TiKEM Disp-L: diszpergálószer; TiKEM Stop: tömedékelő abszorbens;

TiKEM Hungary termék 2

+36 33 445 806
+36 70 428 0556
+36 20 264 7980
info @ tikemhungary . hu
office @ tikemhungary . hu
www.tikemhungary.hu

TIKEM HungaryA TiKEM Hungary Kft. 2006-ban még a fúrási szokásoknak megfelelően fő termékük a CMC HV és LV volt, amely a legelterjedtebb fúrási iszapképző volt a bentonit mellett. Az azóta eltelt 8 évben folyamatosan képezték magunkat és széleskörű ismeretségük révén nyomon követték a legújabb technikai újításokat, a modernebb termékeket, amelyekkel hatékonyabban és sok esetben kedvezőbb áron lehet dolgozni másoknál. A TiKEM Hungary Kft. a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének pártoló tagja.

TIKEM raktár

Egy 1600 méteres termálkút kútvizsgálata

Kútfúrás Almásfüzitő

Ez egy 2013-as kút, ami 23 méter mély lett és nem termel többet egy évben 500 köbméternél. Természetesen önkormányzati engedéllyel rendelkezik. A kútra 6 év garanciát vállaltam.

Kerti kút Almásfüzitőn 1

Ezt a kútaknát építjük be

Kerti kút Almásfüzitőn 2

Ennyi ásás szükséges csak

Kerti kút Almásfüzitőn 3

A beépített kútakna

Kerti kút Almásfüzitőn 4

A végén csak ennyi látszik.

Bódis István kútfúró adatlapja

 

Tagged with: ,

Reklámfilm: Kútfúrás, avagy kincskeresés másképp

Érdekes filmre bukkantunk. Volt rendező, aki ezt a szakmát dokumentum filmben megörökítette. Fejős Csilla filmes szemmel, a mélymagyarság hangulatában mutatja be a kútfúrást, mint szakmát. Aki szeretne elmélyedni a szakma bugyraiba, az ebből a filmből sokat tanulhat a délvidéki életérzéssel fűszerezett filmből …

A filmben többször is felbukkan az úgynevezett pisztolyfúrós kútfúrási technológia, amire szeretnénk kiemelten felhívni a figyelmét, mert ennek a kútfúrási technológiának a használata nagyon korlátozottan valósítható meg szabályos esetekben, és sajnos ez a kútfúrási technológia a mai országos vízkészletünk elszennyeződéséhez jelentősen hozzájárul!!!

 

Kútfúrás Irakban

Egy kis érdekesség a téli szezonra. Az olajnagyhatalom Irak, olaj helyett vizet talált. Talán mellé fúrtak? Természetesen ez csak költői kérdés volt.

Tagged with:

A kút működése: gyári réselt kútszűrő

Az alábbi kisfilm példásan mutatja be a gyári szűrő működését. Kifejezetten a kerti kutak fúrásakor szoktak használni egyes “kútfúró vállalkozók” olyan szűrőket, ami ennél sokkal nagyobb lyukakat tartalmaz, amit általában garázstuning módon gyártanak maguk. A garázstuning terméknek az a hátránya, hogy sokkal nagyobb a rés rajta, így a kút is gyorsabban iszapolódik.

Itt pedig még beépítés előtt az alábbi fotón  ismerheti
fel a jövőben a gyári szűrő szerkezetét.

szurocso_kutfurashoz

Minősített kútfúró mesterek

Tagged with: , ,
Top
%d bloggers like this: