Mire kell figyelni a kútfúrásnál?

Ezen az oldalon azt a folyamatot fogjuk bemutatni, hogy hogyan érdemes kiválasztani a kútfúró szakembert. Azért fontos ez a kérdés, mert sajnos ebben a szakmában rengeteg kókler dolgozik, magát kútfúró mesternek kiadva.

Ha szeretné megismerni azokat a rémtörténeteket, melyeket a szakemberek tapasztalnak az ilyen kontárok után, akkor javasoljuk, hogy ismerje meg az Origó cikkét, aminek címe: “Disznószar van a kutamban”.

Mindenesetre fontos tudni, hogy ahhoz, hogy kontrollt tartsunk az általában ismeretlen szakemberen, ismerjük meg a kiépítés folyamatát.

1. Cél meghatározás

Talán evidensnek tűnik, hogy legyen célunk, de mivel több féle funkciójú kút létezik, ezért fontos, hogy ezeknek a kutaknak a képességi igényét előre meghatározzuk. Nem elég meghatározni azt a cél, hogy pl. a kertben locsolunk, hanem azt is tudnunk kell, hogy milyen vízhozamra van szükség, és milyen tisztaságú vízre.

2. Tervezés

Ez kis kutaknál nem feltétlen szükséges, de a kút kijelölésének helyét mindenképpen jól át kell gondolni. Ha tervezést választunk, akkor a tervezőtől kérjünk ajánlást, mert ő már tudja, hogy ki a megbízható kútfúró mester, ha a tervező épp nem kezdő.

3. Engedélyeztetés

A mai kutak 90%-a illegális kút, de ahhoz, hogy az országos vízgazdálkodás megmaradjon, és vízszennyezettség ne forduljon elő, ahhoz szükség van 30 méterig a területi önkormányzatnál bejelenteni, 30 méter felett pedig a Vízügyi hatóságtól engedélyt kérni.

4. A kútfúró mester kiválasztása

Ez a legkritikusabb pontja a befektetésünknek, mert sajnos ahogy a fenti Origó cikk is írta, nagyon sok a szabálytalan, szakszerűtlen kontár, aminek következtében sokkal nagyobb lesz a kárunk, mint amennyi az örömünk volt, amit az olcsó ár miatt érezhettünk.

Az egyik legfontosabb kiválasztási kritérium az engedélyezett vállalkozás, és gépek, a garancia vállalása, vagy és az un. kivitelezési lap átadása. A teljes folyamatot itt tudja elolvasni ebben az Agrároldal.hu cikkben, de az előző három dolog a legfontosabb, hogy meglegyen, mert ezek nélkül kockázatos megbízni bárkit is.

5. Utómunkák

Nagyon fontos előre felmérni, hogy mennyi utómunka lesz. Pl. az iszaptechnikás kútfúrás használatakor óriási sár és iszap kerül a kertbe, ezért ennek eltakarítási költsége jelentős mértékű lehet, ami miatt inkább érdemes a száraz fúrástechnikát választani, ami sokkal tisztább munkát jelent.

A fenti lista elég támpontot nyújthat, ezért bízunk benne, hogy sikerül önnek is biztonságos, stabil vízhozamú kutat kiépítenie. Sok sikert hozzá.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*