Ártok-e a földnek, ha kutat fúratok?

Alábbi cikkünket Bódis István kútfúró mesterrel készítettük el, aki immár 30 éve épít kutat, és az ország számos pontján több száz kútja működik a mai napig is.

Ha árthatok, akkor hogyan árthatunk a kút fúrásával?

Sajnos számtalan példa létezik, hogy a szakszerűtlen módon fúrt kút káros hatással van földjeink vízkészletére. Ugyan a vízkészlet folyamatosan termeli magát a csapadékból táplálkozva, de a tiszta víz a földjeinken keresztül jön létre, amit úgynevezett vízzáró réteget választanak elegymástól. A föld mélyében több vízzáró réteg is megtalálható amik között különböző minőségű vízkészlet található, és attól függően, hogy milyen mélyre fúrunk kutat, akár több vízzáró réteget is át kell fúrni. Ha nem szakszerűen fúrjuk át a vízzáró rétegeket, akkor pl. a szennyezett talajvíz átfolyhat a másik tisztább vízkészletbe, ahová a legtöbb kútnak el kellene érnie. Ha szakszerűtlen kútfúró végzi a kútfúrást, akkor a vízkészletek összemosódnak, és a talajszennyezéseknek köszönhetően kárba vész az értékes vízkészlet is. Ez az oka annak, hogy 30 méterig csak bejelentési kötelezettsége van egy kút kiépítésének, 30 méter felett pedig a vízügyi hatóságnak kell engedélyeztetni egy-egy kút kiépítését, mert Ők látják a kiadott engedélyek alapján, hogy az egymásra gyakorolt hatások hogyan hatnak a vízkészletre.

Vagyis, akkor milyen hatással van a földben élő élővilágra a fúrt kút?

Mivel az előbbi kérdésnél rámutattam arra, hogy hogyan szennyeződhetnek el a vízkészleteink, így minden talajban élő lényre hatással lehet egy rosszul kialakított kút. A szakszerűen kialakított kútnak nincs hatása az élővilágra, ill. a lecsökkent vízmennyiség okozhat hiányt, de ezek jelentéktelenek szoktak lenni egy általánosan fúrt kút esetében. A szakszerűtlenül kifúrt kút pedig kifejezetten káros lehet a környezeti élővilágra.

Javít vagy ront-e a talaj minőségén, ha fúratok egy kutat?

Fenti okfejtés után talán tisztán látható, hogy a talajminőséget is, és a vízkészletet is kizárólag a kókler “kútfúrók” okozhatják, akiknek nincs se szakmájuk, se engedélyeik, ill. sok esetben vállalkozásuk sincs.

Tagged with: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*